Блог

Як знайти вигідний тендер?

Історія показує, що інформація по тендерам зазвичай носить відкритий характер і ознайомитися з нею може будь-хто. Велика кількість державних установ, або ж навіть приватних підприємств бере за основу систему тендерів і шукає виконавця саме через неї. 

Причин цьому може бути декілька:

  • Бажання ознайомитися з портфоліо виконавця – в даному випадку зробити це набагато простіше. Замовник має реальну можливість подивитися історію виграних вами аукціонів і результат виконання робіт. За рахунок цього є можливість швидко оцінити рівень професійності, швидкість виконання і прозорість всього цього процесу.
  • Не мати проблем з законом – в Україні, як і в багатьох інших країнах є закон, який говорить про обов’язковість здійснення державних закупок через тендери. Таким чином правоохоронні інстанції в подальшому зможуть проконтролювати і виявити можливі порушення.
  • Зекономити – ще одна причина, яка заставляє проводити закупівлі і різні роботи через тендери. Тобто, яка компанія має бажання відремонтувати певний об’єкт, маючи невелику суму. Серед бажаючих, які вирішили прийняти участь в цьому тендері вона обирає компанію-новачка, яка тільки починає працювати в цьому напрямі і обіцяє якісний результат.

На даному етапі є велика кількість сайтів і ресурсів, які значно спрощують процес пошуку підрядчика. Чудовим прикладом є сайт www.ueex.com.ua. Маючи бажання, людина може зайти на нього в будь-який момент і ознайомитися з інформацію, яка є для неї цікавою.

Більш досвідчені виконавці розуміють критерії, які потрібно враховувати в процесі пошуку якісного і надійного проекту.

Мова йде про наступні фактори:

  • Історія арбітражних справ – таким чином ви можете дізнатися, наскільки прозорим є ваш потенційний замовник, чи виплачує він кошти компаніям, які бралися за виконання його роботи. Працює все це дуже простим чином, все що потрібно зробити – це ознайомитися з історією скарг в ФАС на певну особу. Продивившись всі скарги, які були подані на цю особу, контракти з якими вона працювала, прийняти рішення про співробітництво набагато простіше.
  • Контракти з якими працює отримувач послуги – часто на подібних аукціонах можна побачити ситуацію, коли одна і та ж компанія виконує всі види робіт. Такі тендери можна назвати суто корупційними, але в сучасних реаліях подібні дії є досить розповсюдженими. Іноді це може бути одна компанія але під різними філіалами і з видозміненою назвою, але така схема потребує уже значно більших зусиль.

Ще один шлях, який допоможе пришвидшити пошук якісного проекту, який не буде пов’язаний  з корупційною складовою – це використання програм і сайтів, які допомагають в пошуку тендерів. Серед їх числа знаходиться https://www.ueex.com.ua/exchange-quotations/natural-gas/. Тут можна отримати максимум корисної інформації абсолютно безкоштовно. Вся вона знаходиться в вільному доступі.

Хотілося б звернути увагу на програми, які є платними. Мова йде про сервіси, які за певну суму обіцяють спрогнозувати вашу перевагу в тендері. Велика кількість недосвідчених підприємців віддає свої кошти, надіючись на позитивний результат. Але по факту, такі послуги є двозначними і не завжди вони варті того, щоб віддавати за них велику суму.

Більш ефективним кроком для виконавця є пошук компаній, які хочуть отримати високу якість за доступну ціну. Вдало закінчивши 3-4 таких проекти, підприємство-виконавець отримує непогані рекомендації і його подальші шанси в боротьбі за прибуткові тендери збільшуються в рази.