Блог

Перевага отриманих покупок у системі Prozorro

Державні закупівлі довго були сферою, де ширилася корупція, але тепер можна спостерігати серйозні зміни в цій сфері, в основному завдяки новітній системі державних закупівель Prozorro.

Вже кілька років усі державні закупівлі обов’язково мають здійснюватися через електронну базу Прозорро.Продажі, що дає змогу зробити всі процедури відкритими, заощадити бюджет та організувати нові можливості для підприємництва. Система розроблена свідомо, щоб знизити витрати на хабарництво до мінімуму та донести до громадськості ймовірність моніторингу державних закупівель.

Тепер практично всі державні організації, відповідно до чинного законодавства, зобов’язані здійснювати закупівлі через систему державних торгів Прозорро.Продажі. Це була одна з найкращих змін, які відбулися в Україні, і в основному завдяки тому, що такі зміни стали вигідними для обох сторін.

Тепер держава має можливість купувати товари, послуги та роботи за ринковою вартістю, обираючи найкращу пропозицію на ринку. Підприємства почали отримувати доступ до величезного ринку державних закупівель на ідентичних і справедливих умовах. Громадськість тепер має право контролювати всю процедуру державних закупівель, контролювати, наскільки ефективно і законно витрачається бюджет країни. При цьому початкова ціна знижується, а переможцем на аукціоні стає той, хто зможе запропонувати найвигіднішу ціну. Це дає гарантію економії державних коштів.

У чому перевага Української енергетичної біржі

З початку своєї діяльності в 2010 році УЕБ виконує роботу в рамках різних товарних секцій, але більшу увагу приділяє електроенергії та енергоносіїв. Якщо поглянути на попередній час, то можна побачити, що обсяги торгівлі електроенергією та газом значно зросли, що зумовлено наявністю відповідних ринків у країні.

Зазначимо, що 2020 рік став дуже плідним для Української енергетичної біржі. Зокрема, чиста виручка фактично зросла до 23 млн. грн, загальна виручка зросла до понад 150 млн. грн. Таким чином, загальне зростання фактично відстежується в 5 разів.

Орієнтиром для торгової платформи, яку використовує Українська енергетична біржа, є варіант, який використовується на європейських енергетичних ринках. Ця торгова платформа є частиною більшого інфраструктурного біржового рішення.

Таким чином, поточні та майбутні рішення Української енергетичної біржі дають можливість вирішити питання створення конкурентного ринку та національних вартісних орієнтирів, які діють виключно на українській біржі та мають автономію від інших іноземних котирувань.

Продаж земельних наділів в системі Прозорро

В Україні ринок сільськогосподарських земель запрацював з 1 липня. У травні Верховна Рада України ухвалила один з основних проектів закону про це перетворення – про продаж земельних ділянок, що перебувають у власності державних і комунальних установ через інтернет-аукціони. Відповідно до законодавства земельні ділянки, що перебувають у власності державних та комунальних установ або права на них (оренда, право забудови), доступні для продажу лише через інтернет-аукціони. Торги будуть проводитися онлайн. Подача заявок на участь, розміщення ставок, завантаження необхідних документів здійснюватиметься в прозорій Інтернет-системі. Проте дані про учасників до кінця аукціону залишаться секретними. Більше інформації про земельні торги є на сайті https://sale.ueex.com.ua/news/kupyty-zemlyu-na-aukcioni-elektronnogo-majdanchyka-tov-ueb

В системі Інтернет аукціони повинні проводитися не раніше ніж через 30 днів і не пізніше 45 днів з дня їх оголошення. Кількість учасників має бути не менше 2. Сюди допускаються як фізичні особи, так і організації.

У рішенні про інтернет-аукціон необхідно вказати первісну вартість лота, час застосування цієї земельної ділянки, організатора аукціону. Розмір гарантійного платежу не може бути менше 30% початкової вартості продажу земельної ділянки або розміру початкового внеску за рік експлуатації земельної ділянки.

Торгівля на землі здійснюються в 3 кола: 1 коло – підвищення курсу. Мінімальний крок може становити щонайменше 1% від початкової вартості лоту.

За результатами аукціону складається договір купівлі-продажу, оренди, забудови земельної ділянки з особою, яка виграла земельний аукціон, яка встановлює найвищу ціну.

Відповідно до закону, заборонено продавати земельну ділянку, на якій розташовані дипломатичні та консульські установи інших країн, а також представництва міждержавних організацій. Відчуження орендованої землі без згоди орендаря не практикується.

В Україні оприлюднено для загального доступу результати понад 1000 земельних аукціонів онлайн. В Одеській області продали більше всього землі, приріст вартості всього лота склав 180%. Це означає, що вартість оренди зросла до 23,2% від нормативної грошової оцінки. Кожна земельна ділянка, виставлена ​​на електронні аукціони, становить 42 884 га, в Одеській області продано 175 земель, їх загальний розмір – 4016 га. За найкращою ціною орендували на 7 років у Кіровоградській області площею 150 га – за 1,91 млн грн, при початковій вартості 411,02 тис. грн.